Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Karlfeldtsgården, Dalarna
Foto: Visit Dalarna

Reisetips

Vakre trädgårder i Dalarna

Svenske trädgårder er så mye mer enn en vanlig norsk hage. Dalarna er kjent for sine vakre grønne oaser. Hver av hagene har sin personlighet og sjel. En reise hit er en reise i tid og rom, fra barokkhage til vår tids planter.

Stabergs Bergmansgårds Trädgård

På denne karolinske 1700-talls gården utenfor Falun, som inngår i Värdsarvet Falun, finnes en barrokkhage som virkelig er verdt å se! Hagen ble i 1997-99 restaurert tilbake til sitt 1700-talls utseende. Plantingen av frukttrærne har skjedd i samarbeid med den Nordiske genbanken. Gamle Staberg er et klonarkiv for gamle frukttrær. Gårdsområdet og Barokkhagen er alltid åpen. Gamle Staberg Trädgårdscafé & Kök ligger i en av bygningene rett ved hagen der det serveres både mat og "fikabröd". Les mer om Stabergs Bermansgårds Trädgård.

Munthes Hildasholm, Leksand

Den storslåtte bygningen med prisberømt hagepark fra tidlig 1900-tallet ligger rett ved Siljan i Leksand. Huset ble reist av legen og forfatteren Axel Munthe som en gave til hans engelske hustru Hilda Pennington. De vakre hagene er Hildas verk, med inspirasjon fra de klassiske hagene hun vokste opp med i England, Frankrike og Italia. De eldste tre hagerommene ble anlagt på 1910-tallet, og nå finnes det hele 13 stykker. De sist anlagte er medisin- og grønnsakshagen. På sommeren arrangeres guidede visninger av huset. Les mer om Munthes Hildasholm.

Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare

Dette er Erik Axel Karlfeldts gård som han kjøpte i 1921 og tilbrakte all sin fritid på. Hagen er bygget på terrasser og rommer duftende roser, skjærsminer, syriner, stauder, frukttrær og alle slags løvtrær og busker. Karlfeldts-hagen er den eneste velbevarte hagen etter landets første kvinnelige hagearkitekt Ester Claesson. Sångs har en stor samling med vakre roser. Karlfeldt var poet og forfatter, og fikk også Nobelprisen i litteratur. Gården ligger 10 km nord for Leksand i Siljansbygden. Les mer om Karlfeldtsgården Sångs.

Disponentparken

I Grängesberg i Södra Dalarna med aner fra 1896 er det i dag en velbesøkt kulturpark som er et populært utfluktsmål for store og små. I parken finnes rhododendrond, dammer, urtehage og salg av sommerblomster og stauder. Her finnes også en koselige hagekafé. Les mer om Disponentparken.

Bäsna Trädgård

Opplevelseträdgård med trädgårdscafé. En grønn oase mellom Gagnef og Borlänge. I trädgården fins for eksempel Trollstigen med fossefall, hageskulpturer og små overraskelser langs veien. Midt i den grønne oasen fins butikken og et godt likt kafé. Salg av planter, vekster og hagepynt. Les mer om Bäsna Trädgård.

Velkommen til Dalarna!