Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Karlfeldtsgården, Dalarna
Foto: Visit Dalarna

Reisetips

Vakre trädgårder i Dalarna

Svenske trädgårder er så mye mer enn en vanlig norsk hage. Dalarna er kjent for sine vakre grønne oaser. Hver av hagene har sin personlighet og sjel. En reise hit er en reise i tid og rom, fra barokkhage til vår tids planter.

Trägårder i Dalarna

De ulike trädgårdene i Dalarna er Allmogeträdgårdar, Bergsmännens trädgårder, Handels- ock besöksträgårder, Herrgårdsparker samt Sekelskiftesträdgårdar. Trädgårdarna har varierende åpningstider og tilgjengelighet. Noen er offentlig plasser i naturen, mens andre har åpent kun visse deler av sesongen, på spesifikke dager eller tider. 

Munthes Hildasholm, Leksand

Den storslåtte bygningen med prisberømt hagepark fra tidlig 1900-tallet ligger rett ved Siljan i Leksand. Huset ble reist av legen og forfatteren Axel Munthe som en gave til hans engelske hustru Hilda Pennington. De vakre hagene er Hildas verk, med inspirasjon fra de klassiske hagene hun vokste opp med i England, Frankrike og Italia. De eldste tre hagerommene ble anlagt på 1910-tallet, og nå finnes det hele 13 stykker. De sist anlagte er medisin- og grønnsakshagen. På sommeren arrangeres guidede visninger av huset. Les mer om Munthes Hildasholm.

Bergsmännens trädgårdar

En av trädgårdene som virkelig skiller seg ut i Dalarna er Bergsmännens trädgårder. Bergmansgårdarna finnes kun i Dalarna og er en ikke bare en unik opplevelse, men også en historisk. Trädgårdarna ligger i kupert terreng og har terrasseringer, noe som er helt særegent for disse Trädgårdarna. De fleste av Bergsmännens trädgårdar ligger rundt verdensarven Falu Koppargruva, som Stora Hyttnäs, Stabergs bergsmansgård, Linnés bröllopsstuga og Källslätten. 

Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare

Dette er Erik Axel Karlfeldts gård som han kjøpte i 1921 og tilbrakte all sin fritid på. Hagen er bygget på terrasser og rommer duftende roser, skjærsminer, syriner, stauder, frukttrær og alle slags løvtrær og busker. Karlfeldts-hagen er den eneste velbevarte hagen etter landets første kvinnelige hagearkitekt Ester Claesson. Sångs har en stor samling med vakre roser. Karlfeldt var poet og forfatter, og fikk også Nobelprisen i litteratur. Gården ligger 10 km nord for Leksand i Siljansbygden. Les mer om Karlfeldtsgården Sångs.

Disponentparken

I Grängesberg i Södra Dalarna med aner fra 1896 er det i dag en velbesøkt kulturpark som er et populært utfluktsmål for store og små. I parken finnes rhododendrond, dammer, urtehage og salg av sommerblomster og stauder. Her finnes også en koselige hagekafé. Les mer om Disponentparken.

Bäsna Trädgård

Opplevelseträdgård med trädgårdscafé. En grønn oase mellom Gagnef og Borlänge. I trädgården fins for eksempel Trollstigen med fossefall, hageskulpturer og små overraskelser langs veien. Midt i den grønne oasen fins butikken og et godt likt kafé. Salg av planter, vekster og hagepynt. Les mer om Bäsna Trädgård.

Velkommen til Dalarna!