Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Hiking on Gotland
Foto: Gotland Active

Ting å gjøre

Vandring på Gotland

Gotland, med sin 800 kilometer lange kyst er et ypperlig sted for vandring. Det lange kyst-strekket byr på variert natur med sandstrender, furuskog, rauker og kalksteinsklipper. Gotland er et spennende sted å oppdage til fots og det arrangeres også en egen Hiking Week i begynnelsen av mai.

Gotland består av 100 ulike naturreservater fordelt utover øya, og selv om det er Sveriges største øy, så er avstandene korte og de fleste stedene ligger veldig tilgjengelig til. Du kan gjennomføre både korte og lange vandringer på Gotland, lengden og vanskelighetsgraden bestemmer du selv. Det finnes noen oppmerkede stier, men de fleste vandringsturene gjør man på egen hånd ut fra eget ønske og behov. Turistbyrået i Visby hjelper deg gjerne med å plukke ut fine steder å vandre, med hensyn til vanskelighetsgrad og tid.

Variert natur

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og staute raukene, gjør at Gotland er et sted som både er variert og spennende. For mange hundre millioner år siden var plasseringen til Gotland nærmere ekvator, noe som har ført til at øya har et mikroklima året rundt. Kalksteinsjorda på øya sørger for et unikt landskap, med blant annet raukområder (steinformasjoner, hvor kun kalksteinskjernen står igjen) og lyse bratte klipper ut mot havet. Kalksteinsjorden gjør også at trær, blomster og buskvekster som vanligvis liker seg i sydligere strøk, trives godt på øya.

Den lange kystlinjen er et ypperlig utgangspunkt for gåturer på øya, her finnes det mange spennende natur og kultur-landskap som man kan bevege seg gjennom. I innlandet finner du enger, skog, sjarmerende småveier og ikke minst hyggelige kaféer hvor man kan gjøre et fikastopp. Her kommer en oversikt over ulike naturområder og steder som egner seg for vandring.

Sør-Gotland

Naturen sør på Gotland er preget av skogsområder og et grønt og frodig terreng. Her finnes det noe for både den eventyrlystne, fugleinteresserte og aktive.

Vandringsområder:

  • Der veien tar slutt ved Gotlands sydspiss finnes naturreservatet Husrygg, med Hoburgen og den berømte Hoburgsgubben. Her får man en flott utsikt over Östersjön.
  • Ekstakysten naturreservat strekker seg fra Djupvik til Hammarudden. Dette er et av Gotlands vakreste kyststrekk, med utsikt til Karlsøyene. I området finnes også de to fiskeværene Djupvik og Kronvall.

Nord-Gotland

Nord Gotland består blant annet av bratte klipper og vannfylte kalksteinsbrudd, et spesielt og eksotisk landskap. På vandring langs nordkysten kan man forvente seg vakre friluftsområder, badebukter og raukeområder.

Vandringsområder:

  • På en halvøy i den nordlige delen av øya finnes naturreservatet Bungenäs. Her kan man vandre i vakker natur bestående av vannfylte kalkbrudd, gammel barskog og strender.
  • Lickershamn er et fiskevær i en vakker vik omgitt av klipper og sandstrender. Her finner man også Gotlands høyeste rauke, Jungfrun, som ruver høyt på klippekanten.
  • Naturreservatet Kallgateburg med sine naturstier ligger på grensen mellom de to vidstrakte steinområdene Filehajdar og Hejnum. Det er en 2,5 kilometer lang natursti som leder besøkende gjennom myr og rik flora.

Vest-Gotland og Visby

Den Gotlandske vestkysten er fylt med langstrakte strender og gamle fiskevær, her finnes det noe for naturinteresserte og de som er glad i behagelig strandliv.

Vandringsområder:

  • Brucebo naturreservat byr på en smaksprøve av ulike naturtyper. Her finnes bratte klipper og grotter, furuskog, frodig granskog, orkidéenger og et rikt fugleliv. Den 2 kilometer lange naturstien gir en smakebit av Gotlands varierte natur. Stien er markert med trepåler underveis.
  • Södra Hällarna er et natur- og friluftsområde i sørdelen av Visby. Her finnes samtlige av øyens naturtyper representert, som furuskog, fuktig løvskog, fossilrike strender, alvarmarker og jungellignende vandringsstier. Det finnes gruslagte veier og tre ulike skiltede turløyper som man kan følge.

Øst-Gotland

Øst-Gotland er kjennetegnet av raukeområder, berg, strender og idylliske tettsteder. Her finnes en artsrik flora og fauna og flere fine turstier.

Vandringsområder:

  • Grogransberget med sine massive klippekanter er en av øyas mest naturskjønne plasser. På bergets nes så ligger ruinene av et gammelt slott, her har du god utsikt over havet og Östergarnsholme.
  • Närsholmen er en halvøy som består av et åpent landskap, som kan minne litt om en savanne med einerbusker og tørt landskap. Her finnes det en spennende variasjon i uvanlige vekster og mange ulike fugletyper.

Fårö

Ingmar Bergmans paradis er Gotlands lille naboøy, helt nord på kartet. Den berømte øya er et populært reisemål og egner seg veldig godt for vandringsturer. Hva med å prøve seg på Fårö rundt? Da vil du blant annet stifte bedre bekjentskap med det karrige landskapet og de storslagne raukefeltene.

Pilgrimsleden

Leden går fra kyst til kyst mellom St. Olofsholm kapell, på nordøstsiden av Gotland, og Solberga kloster i Visby. Underveis passerer man kulturbygder og storslått natur. Leden er merket med stolper og pilegrimssymbolet, Olavskorset, slik at det er enkelt å finne fram. Hele leden har en lengde på 57 km og turen går innom mange vakre middelalderkirker.