Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Västervik, Småland
Foto: Sara Winsnes

Reisetips

Aktiv på vannet i Småland

I Småland er det alltid kort vei til nærmeste vannaktivitet! Padling, seiling og fiske i sjø og hav setter prikken over i-en på sommerferien!

Jönköping – eldorado for både voksne og barn

Isaberg har lang tradisjon som ferie- og rekreasjonssted for friluftsmennesker, og her er det flust av aktiviteter å velge mellom. I øst fins elven Nissan, og med kano og kajakk kan du legge ut på spennende eventyr på egen hånd. Vannsystemet er så stort at man kan padle en dagstur eller sikte seg inn mot flerdagsturer med overnatting i telt underveis.

Padleparadiset Kyrkekvarn i Mullsjö

Kyrkekvarn er en aktivitets- og konferanseresort som ligger vakkert til ved Tidan dal tre mil nordvest for Jönköping. Her kan man både vandre og ri islandshest, men på hete sommerdager er padleturene deres superpopulære. På Kyrkekvarn Kanotcenter kan du kjøpe deg en dagstur eller flerdagstur som inkluderer alt av utstyr og tilbehør. Deretter venter elven Tidan, sjøen Brängen, Nässjön og sjøen Stråken og villmarken rett utenfor døren!

Garantert skitt fiske

Småland er et yndet feriemål blant glade hobbyfiskere. Årsaken er at det fins mye fisk – og det fins mange ulike vann, elver og sjøer å velge mellom. I elven Nissan som går gjennom midten av Halland og den vestre delen av Småland, er det fint laksefiske. Adventure of Småland er en bedrift som tilbyr fiskeguideservice i den midtre delen av Småland, blant annet i sjøen Rusken og elven Vrigstadån.

Västerviks Sportfiskecamp tilbyr fiske i Västerviks skjærgård. Det fins rett og slett fiskeguider nær sagt uansett hvilken sjø man velger seg ut – Paradis Konferens & Sportfiskecamp kjenner Södra Wixen ved Eksjö ut og inn. Og skal du fiske med barn, kan du dra til Ramoa eventyrby og Ramkvilla. Stedet er kjempevakkert, og de tilbyr padling i Klockesjön også.

Cruise på sjøen Sommen med et av sveriges eldste dampskip

Skipet Boxholm II har seilt på sjøen Sommen siden 1904, så her er det mye artig historikk å få med seg! Hver fredag gjennom hele sommeren får man delta på den tradisjonsrike torgturen til Tranås. Og i tillegg kan man sikte seg inn mot ulike sommertemacruise med forskjellige stopp underveis.

Selsafari i Västerviks skjærgård

Västervik er kjent for å være Smålands mest idylliske skjærgårdsby, og den tiltrekker seg tusener av turister på sommeren. Med plenty av holmer og skjær er dette et av de desidert beste stedene for sportsfiske i Sverige. Vil du oppleve gjeddefiske i verdensklasse, eller dra opp en abbor eller sjøørret eller to, er dette stedet å gjøre det på. Men på sommeren kan du også delta på spennende selsafari og havørnsafari: Det er Idös kunnskapsrike aktivitetsguide som kjører turer gjennom hele sommeren.

Nasjonalparken Blå Jungfrun utenfor Oskarshamn

Blå Jungfrun er faktisk en av Sveriges mest kjente nasjonalparker – det har øyas vakre steinformasjoner sørget for. Øya ligger to mil fra fastlandet, og en mil fra Öland. Det spesielle med den, er at den ser helt blå ut fra fastlandet. I gamle dager trodde man derfor at det bodde et guddommelig vesen på øya, og det går også historier om en jomfru som ble kastet ned i Borgholms slottsbrønn og at liket hennes senere fløt i land nettopp her. Den mektige granittklippen reiser seg hele 87,5 meter over havet, og øya kalles faktisk for Kalmarsunds perle. Med andre ord – en sommerperle verdt å få med seg!

Velkommen til Småland!