Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Museiparken, Karlstad, Värmland
Foto: Linn Malmén

Reisetips

Värmland er et paradis for barn

Värmland er kjent for vakker natur og spennende kulturopplevelser, men myldrer av store opplevelser for de små. Lyst på en morsom ferie for hele familien? Värmland ligger i kort kjøreavstand fra grensen, og har alt fra dyreparker, strender og lekeland som kan gi de yngste i familien fine ferieminner.

Kil

Frisbeegolf

På Frykstadhøyden er den en frisbeegolfbane med ni hull. Her kan du utfordre venner og familie til en match, og se hvem som er flinkest!   

Torsby

Torsbybadet
 Torsbybadet kan de små leke seg og plaske rundt, mens de store slapper av og nyter relaxavdelingen. I tillegg til et eget treningssenter, finnes det 25-metersbasseng med fire baner, plaskebasseng for de små og virvelgrotte. Vil man kjenne det kile i magen kan man kjøre ned den 60 meter lange vannsklia, og vil man roe helt ned kan man sette seg i boblebadet eller badstua i relaxavdelingen.  

Torsby skitunnel
Torsby skitunnel er Sveriges første skitunnel. På Torsby Skidtunnel & Sportcenter kan man blant annet gå på ski om sommeren, spille frisbeegolf og gå på rulleski på bane. Det finnes sykkelruter i alle vanskelighetsgrader, og komplett utstyrsutleie. Er skikunnskapene rustne kan man få hjelp av en instruktør. Det finnes også en utendørsgym der man kan trene styrke. Her kan med andre ord store og små få brukt hele kroppen og ha det moro i mange timer.

Elgsafari ved Långbergets sporthotell
Fra Långberget går man ut i skogen sammen med en erfaren guide for å møte skogens konge: elgen. Følelsen av å stå ansikt til ansikt med det majestetiske store dyret (Europas største!) blir et minne for livet for store og små. Guiden forteller om elgen og hvordan den lever under turen, og vel tilbake ved hotellet får man kaffe, elgskav og saft. Alle barn får en souvernir.

Skogen rundt Långberget er en av Sveriges mest elgtette områder. Safarien kjøres i minibuss på små skogsveier fra Långbergets sporthotell. Dersom man ønsker å kjøre i egen bil er det også lov.

Beversafari
Fra Långberget sporthotell kan man også reise ut på beversafari — denne gangen i kano. Turen er på kveldstid, og er stemningsfull og spennende. Man får lære om beveren og dens liv, mens man smyger seg gjennom vannet på leting etter beverdemninger og spor. Kanskje man også har flaks og får se en ekte bever?

Frisbeegolf
Frisbeegolf er nøyaktig det det høres ut som: man kaster frisbee mot en kurv, og det er om å gjøre å treffe kurven med færrest mulig kast. På Torsby Frisbeegolfpark er det ni hull, altså kurver, og man leier frisbee i resepsjonen til Skitunellen.

Sunne

Sunne Sommarland
I den heftige utendørs badeparken Sunne Sommarland vil hele familien ha det gøy hele dagen. Idyllisk til ved sjøen Fryken finner man adrenalinfylte badesklier for de modigste i familien, der man både rutsjer så fort som mulig på tid, og rolig og behagelig ned på en badering. Den villeste er kanskje badesklia Fritt fall. Det finnes også plaskebasseng for de minste, og hele 600 solsenger å slappe av på.

Nils Holgersson i Mårbacka
Den kjente barneboka Nils Holgerssons underbara resa handlet om hvordan den lille gutten Nils Holgersson var fæl mot dyrene, og derfor ble forvandlet til en liten pusling. Nils ble så tatt med på en reise gjennom hele Sverige, flyvende på ryggen til gåsen Mårten. Boken ble oversatt til mange språk.

Mårbacka er en eventyrlig utstilling der man kan høre de forskjellige dyrene fortelle om sitt møte med Nils, og om sine liv. Det finnes også andre aktiviteter, som puslespill og skattejakt.

Nils Holgersson i Rottneros
I Rottneros park er det en egen eventyrpark dedikert til Nils Holgersson. Her kan barna leke i et stort piratskip med morsomme tunneler og sklier, eller de kan prøve å flyte på piratflåten. Det er også en stor statue av selveste Nils som sitter på gåsen Mårten.

Eventyrgolf
Behagelig plassert med utsikt over Fryken finnes en spennende golfbane med tolv hull. Eventyrgolf er som minigolf, men tatt et steg lenger. Golfbanen ligger i Kolsnäsparken, og byr på vannhindre og bunkere. Banene er i varierende vanskelighetsgrad, og passer derfor for alle aldre.

Mormors GlassCafé
Glass er is på svensk. På Mormors GlassCafé får man is servert i glass! Her får man is i alle tenkelige smaker, til stor glede for de små. Ved Fryken, ca to mil nord for Sunne finner man den lille, koselige kafeen som drives av mormor Eva med sin datter og barnebarn.

Sunne bowling
 Sunne Bowling er det restaurant, shuffleboard og biljard, i tillegg til bowling. Perfekt for å utfordre venner og familie. De 8 bowlingbanene kommer med data som holder styr på poengene, gjerder for nybegynnere og rullebane for dem som ikke kan holde ballen selv.

Arvika

Høghøjdsbanen på Arvika Kanotcenter
Kombinér lek og samarbeid med adrenalin og eventyr mens du klatrer mellom tretoppene i Høghøjdsbanan. Konkurrer med hverandre og deg selv og jobb deg gjennom de tolv stasjonene med forskjellige tema og vanskelighetsgrad.

Høghøjsbanan passer for voksne og barn over 11 år, og har en minimumshøyde på 150 cm. Det finnes også en barnebane med mindre høyde.

Gammelvala
Gammelvala betyr den gamle verden. Den 21. til 27. juli forvandles Skutboudden i Brunskog til en ekte gammel verden — ca 150 år tilbake i tid. Her får man se og lære hvordan man drev jordbruk, laget mat, bygde hus og laget klær og hvordan den tekniske utviklingen lettet arbeidet.

Barna kan benytte seg fritt av verktøy og materialer, og kan lage og skape så mye de vil. Det er underholdning på scenen, og i restauranten serveres ekte värmlandsk nävgrøt med flesk.

Guesthouse Eleven
Et gammelt skolebygg med utsikt over Glafsfjorden har blitt et koselig bed & breakfast. Guesthouse Eleven ligger i idylliske omgivelser, og tilbyr en rekke spennende aktiviteter for små og store. Hva med å leie pedalbåt eller kano, og utforske Glafsfjorden? Man kan øve på å skyte med pil og bue, blåserør eller luftpistol, eller leie sykkel og utforske området på land. Man velger selv om man vil leie bysykkel eller terrengsykkel, og det finnes gode stier for begge deler.

Guesthouse Eleven tilbyr også Geocaching i området. Geocaching er en moderne form for skattejakt, der man bruker GPS-en på mobilen til å finne frem til små «skatter». Jakten tar rundt 2,5 timer, og er en morsom og spennende aktivitet å gjøre med familien.

Arvika Simhall
Ta med deg badetøyet og hopp i bassenget i Arvika Simhall. Svømmehallen har tre ulike bassenger, der en har baner på 25 meter. Det finnes stupetårn på 1, 3 og 5 meter, og en 55 meter lang vannsklie.

Er barna under 8 år, vil de kose seg i eventyrsbassenget Piratvika. De voksne kan slappe av i relaxavdelingen: her finnes det badstu og varmebasseng med 34 grader i vannet. Avdelingen er dessuten handicaptilpasset.

Arvika fordonmuseum
Små og store kan la seg fascinere av antikke biler, sykler og motorsykler på kjøretøysmuseet. Det meste av kjøretøy vises her, og bygget er et restaurert Thermia-støperi. Det er både permanente og midlertidige utstillinger, med forskjellige tema innenfor motorens verden.Arvika Fordonsmuseum har også en café og en museumsbutikk der man blant annet kan kjøpe modellbiler.

Årjäng

Trollet
Årjängstrollet er 8 meter høyt, og har skostørrelse 3,5 meter. Det er sannsynligvis Sveriges største troll! Trollet ble bygget i 1972, da det ble tegnet av kunster Erik Hermansson Bålsta. Gunnar Anderson gjorde trearbeidet. Før trollet fikk sin faste plass utenfor hotellet i Årjäng var det på turné i Sverige, og det er spesielt populært blant barna, som kan skli ned på trollets bakende.

Årjängshotellet
Best Western Hotel Årjäng er perfekt for barnefamilier. Her kan man bowle på de seks banene, bade eller bare slappe av på uteserveringen.

Dressin fra Årjang til Bengtsfors
Å sykle dressin på den nedlagte jernbanen mellom Årjäng og Bengtsfors er en spennende opplevelse for både store og små. Turen er totalt 50 km lang, og tar deg med gjennom vakker natur, forbi innsjøer og inn i skoger. Man velger selv om man vil sykle enkeldressin, med to personer, eller tandem med tre personer.

Du kan lese mer om dressin i Årjäng her.

Gokart
Gokarten i Årjäng er åpen året rundt, og er perfekt om man blir sulten på litt fart og spenning. Her kan man kjøre om kapp med hverandre, eller for å slå banens stående rekordtid.

Nordmarkens kanosenter
Klatring er en perfekt aktivitet for aktive barn og ungdom. Her får man testet grenser, kjent på adrenalinet og brukt hele kroppen! På Base Camp Risviken ved Nordmarkens Kanot Center får man lære om sikkerhet, sikring, seler og knuter, før man klatrer i vei på utendørs klatretårn.

Alt utstyr er inkludert, og de som vil kan grille pølser etter at klatringen er ferdig.

Säffle

Värmlands Vikingacenter
 Värmlands Vikingacenter finner du en av Nord-Europas største utstillinger om vikingtiden. Du får blant annet se en gate fra 1000-tallet i full skala, komplett med dokker av mennesker, lyder og forklarende tekster og bilder.

Bli viking for en dag! På Vikingatinget kan du prøve aktiviteter som øksekasting, pil og bue og andre leker fra vikingtiden. Du kan også prøve å ro vikingskipet Glad av Gillberga.

Den permanente utstillingen blir stadig større, og trekker deg rett tilbake til år 1000.

Glaskogen
I naturreservatet Glaskogen er det lett å bli lenge. Her er det slående vakker natur, og masse å gjøre. På en av de 80 innsjøene i Glaskogen kan du ta deg en rotur, enten med båt eller kano. Kanskje du også vil prøve fiskelykken? Du trenger fiskekort, men fiskevannene er rike på fisk, og det er en perfekt måte å slippe skuldrene ned og nyte naturens stillhet på.  

Liker du deg bedre på land kan du leie sykkel og utforske området fra små grusveier inne i skogen. Her er det dessuten gode muligheter for å se ville dyr. Du kan også melde deg på turridning. Fra hesteryggen kommer du enda tettere på naturen, og du velger selv om du vil ha en kortere eller lenger tur.

Lurö
Øya Lurö ligger som en herlig liten oase ved Vänern. Utforsk de gamle turstiene samtidig som du kan nyter den deilige naturen med panoramautsikt over  Vänerskärgården. Regner du sammen alle stiene på øya blir det nesten to mil med turmuligheter.

Westernstad (Hudson Bay)

Slipp deg løs og bli en cowboy i ekte western-stil! PåWesternstaden Hudson Bay får barna en eventyrlig og uforglemmelig opplevelse. De kan lete etter gull, danse linedance og indianerdans eller se på teater. I blant kommer Brødrene Dalton for å rane banken — heldigvis følger Lucky Luke rett bak. Nyt dagen og drøm deg bort blant hester, cowboyer og indianere. PS: Bare åpent ved arrangementer som Svanskogdagen og Westerfesten, men går an å booke om dere er en større gruppe.

Kristinehamn

Pirattur
Bli med Kaptein Romgrogg og mannskapet på båten Christine av Bro på pirattur i Vänerns skjærgård. Vi må finne kaptein Enögas skatt! Ryktet sies at den finnes på Saxholmen, og for å finne den går man i land der. Skipet er en kopi av et 1600-talls skip, og det blir fart, spenning og kanonskudd med piratene ombord.

Sannabadet og Lek & Luft
Sannabadeter et badeland for hele familien. I familieavdelingen finnes det vannsklie, boblebad og lekebasseng. Vegg i vegg ligger Lek & Luft, et lekeland på 6000 kvadratmeter. I lekelandet kan man klatre gjennom hinderløyper, hoppe i hoppeslott, skli og leke. Man kan også prøve seg på forskjellige idretter, som innebandy, høydehopp og fotball. For en ekstra morsom dag kan man kombinere begge stedene!

Gokart
 Kristinehamns Gokartbane får man både vanlig gokart, trimmede gokart og juniorgokart for barn fra 7 år. Man kan til og med leie dobbelgokart, så man kan sitte to i en bil. Utfordre familie eller venner til et race, og vis hvem som er raskest!

Dressin
Sykle den 65 km lange strekningen fra Degerfors via Konsterud, Gullspång til Torrved. En koselig og spennende tur i naturen, der man både finner sopp, markjordbær og GeoCaching langs veien. Man kan også overnatte, bade eller ta andre pauser langs turen.

Minigolf
Minigolf passer alle aldre og det kan dere prøve dere på ved Kristinehamn Gästhamn og ved Herrgårdscampingen. Banene har henholdsvis 18 og 12 hull med varierende vanskelighetsgrad. Minigolf er morsomt, utfordrende og skaper vennskapelig konkurranseinnstinkt.

Karlstad

Mariebergsskogen
Mariebergsskogen er en av de mest besøkte stedene i Värmland. I parken arrangeres det turer hver uke, og aktiviteter for barna, som skattejakter eller hemmelige oppdrag som lærer dem om naturen. Man kan også være med på trollvandring, en magisk teaterforestilling midt i skogen. På Mariebergsskogen er det både minigolf, beachvolleyball, streetbasket og bowling. Man kan også gå ned til stranda for et kjølende bad, om man ønsker det.

Lillskogen
I Lillskogen dyrepark bor det mange svenske gårdsdyr: kyr, ponnier, minigriser, geiter, sauer, kaniner og høns. Om sommeren kan man få kose med geitekillinger, lam og kyllinger.

Sundsta badhus
 Sundstabadet er det noe for enhver. I lekeavdelingen er det for de nysgjerrige både grotter og utendørsbasseng, vannsklier, stupetårn og klatrevegg. Det er også mulig å booke «Runnerz», en morsom aktivitet der du løper inne i store plastkuler på vannet.

Vil man trene finnes det både et treningssenter og tre lange bassenger med svømmebaner. I relaxavdelingen er det opplevelsesdusjer, boblebad og aufgussbastu, en badstu med duftende eteriske oljer i tillegg til dampen. I det unike hamamrommet er det en oppvarmet stor marmorstein man kan varme seg på, og man kan slappe av i sola på terrassen.

Värmlands museum
Varmlands Museum kan barna lære om historien fra 10 000 år tilbake frem til i dag. Hvordan levde jegerfolket i de Värmlandske skogene da de først kom?

På museet er det også en egen utstilling for barn, basert på eventyrverdenen til Inger og Lasse Sandberg. Her kan barna lære, leke og pusle, og ta del i mange spennende opplevelser basert på eventyrene.

Brigadmuseum
Ta en tur innom det interaktive opplevelsesmuseetsom tar deg gjennom en spennende tidsreise om hvordan Den kalde krigen påvirket det svenske Forsvaret og samfunnet for øvig.

Grums

Hasseldalens badplats
På en varm sommerdag er det ingenting bedre enn en avslappende dag på stranda. På Hasseldalens badeplasser det en fin sandstrand med hoppetårn, kiosk og servering med sitteplasser. Den store gressletten gir god plass til lek og spill, eller å bare ligge og nyte varmen fra sola.

Trulsön
 Trulsön finner man sandstrand, brygge og klipper. Det er en barnevennlig badeplass, med lekeplass, og rampe ned til vannet for dem med funksjonsnedsettelser. Inn i skogen finnes det en fin sti med grillplass og ly fra vinden.