Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sykle Vasaloppet, Dalarna
Foto: Vasaloppet

Fakta

Vasaloppsarenaen

Tilgjengelig og vakker, innrammet av små landsbyer og vakker granskog, krysser grusveier og oppgåtte stier den vakre naturen i Dalarna. Her har generasjoner har gått fra by til by. Vasaloppsarenaen er en arena for friluftsliv og opplevelser året rundt. Gå, sykle eller løp! Eller hvorfor ikke ta med skiene?

I kong Gustav Vasa spor

I år 1521 er Gustav Vasa på flukt fra den danske kongen. Han stopper i Sälen og reiser tilbake til Mora for å lede opprøret mot okkupasjonsmakten. Gustav blir til slutt Sveriges konge og fire hunder år senere går de første skiløperne samme strekning for å hedre hans minne. Vasaloppet er i dag verden eldste og største langløp på ski. Men Vasaloppsarenaen er så mye mer enn Vasaloppet på ski. Her kan alle som vil vandre, løpe, sykle og gå på ski fra Sälen til Mora. Den 90 kilometer lange løypen følger den oppmerkede veien og det finnes godt med rasteplasser og overnattingsmuligheter langs veien.

Severdigheter i Vasaloppsarenaen 

Vasaloppsleden starter på samme sted som Vasaloppet. Etter en kort tur kommer du frem til Sprängsbackarn, et naturskjønt område med trolsk granskog. Leden går videre over Vallmyrsätra før du når Småganstugan. I Mångsbodarna kan du besøke et vanndrevet sagbruk, høvleri, kappsag, sandsteinsbrudd og kanalsystem. I Risberg finnes setere med vakker eldre treverk og i Evertsberg ligger det et kapell alterskap, som opprinnelig er et krigsbytte fra Lübeck, datert til 1490. Ikke gå glipp av naturbadet i Skeppshussjön like før Evertsberg. Fra Boggberget har du fin utsikt mot Sälenfjällen, Oxberg og Gopshus. Vel fremme i Oxberg kan Axistugan, kvernen og Gopshusberget være verdt et besøk. Den siste biten går gjennom grønne beiteområder i Hökberg og Eldris før du når Mora hvor det ligger opplevelser som Zornmuseet, Zorn-gården, dalahest-verksted(i Nusnäs) og ikke minst målportalen som ligger ved Vasaloppets hus.

Et unikt naturreservat 

Vasaloppsporet er fredet under den svenske Naturvårdslagen 7§ og er kommunalt naturreservat innenfor de respektive kommunene hvor sport går. Naturforfaltere fra Vasaloppsföreningen Sälen-Mora jobber med å beskytte sporet år rundt. Ta vare på naturen når du besøker Vasaloppsarenaens.