Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sommer på Läckö Slott i Vestsverige
Foto: Roger Borgelid/Vastsverige.com

Reisetips

Västgötaturen - det komplette familieeventyret

På jakt etter et minneverdig eventyr for hele familien i sommer? Västgötaturen er den perfekte rundreisen der badeland og spennende skattejakter kombineres med naturskjønn kanalsykling og forførende slottsmiljøer. Alt kort vei fra Norge.

På sommeren forvandles Västergötland til en sprudlende lekeplass for store og små. Med andre ord finner du et skikkelig familieparadis bare litt over fire timers kjøretur unna Norges hovedstad. Det er også mulig å ta seg dit med kollektivtransport, men da må du regne med noen bytter underveis.

På vei til eller fra Västergötland kan det anbefales å svippe en tur innom Göteborg, som er Norges nærmeste storby. Byen byr på mange morsomme aktiviteter for hele familien.

Det er dessuten veldig enkelt å komme seg til byen, du holder deg nemlig på E6 hele veien fra riksgrensen, og når du kjører videre til Västergötland kjører du E20 hele veien dit.

Hva er Västgötaturen?

Rundturen Västgötaturen tar dere til et av Sveriges beste badeland, en spennende festning, et eventyrslott fra 1200-tallet, en vakker og svingete kanal og Skandinavias største vannpark.

Dere velger helt selv hvordan dere legger opp turen ut fra hva som passer familien best.

Kjør på med aktiviteter som pirrer eventyrlysten og adrenalinet en hel uke i strekk, eller velg ut bare noen av reisemålene. Under følger et ruteforslag med tips til overnatting og mat – for deg som vil oppleve alt!

Arena Skövde: Badelandet som har noe for alle

Den livlige byen Skövde utgjør på mange måter hjertet av Västergötland, så hvorfor ikke begynne ferieturen her? Dessuten er det enkelt å ta seg hit, for om du kjører bil ligger byen bare en kort avstikker fra motorveien E20 i retning Stockholm.

Det er ikke uten grunn at Arenabadet har blitt utpekt som Sveriges beste badeland seks år på rad. Her plasker familien fornøyd rundt i bølgebassenget, utendørsbassenget og flere barnebasseng. Med vanntemperatur på opptil 34 grader og lufttemperatur på 36 grader, koser til og med frossenpinnen i familien seg her.

For den eventyrlystne finnes den intense «Vildforsen» som tar deg med utendørs året rundt og totalt 370 meter vannsklier. Hva med å teste ut «Black Hole», der du i full fart suser avsted i en mørk tunnel med blinkende lys?

Utenfor badelandet ligger et nydelig grøntområde som passer perfekt for en koselig piknik. PS! Har du vært på Karlsborg Fästning? Ved fremvisning av kvittering fra Karlsborg Fästning får du 20% rabatt på inngangsbilletten i Arena Skövde. Les mer om Arena Skövde her.

Familievennlig overnatting i Skövde:

Billingens Stugby & Camping ligger nær det naturskjønne fritidsområdet på Billingeberget og er perfekt for den lekne barnefamilien. Det finnes også en rekke hoteller som kan passe perfekt, som blant annetFirst Hotell Billingehus, Scandic Billingen, Quality Hotel Prisma og Clarion Hotel Majoren. Enda flere alternativer til overnatting finner du her.

Spis godt i Skövde:

Inne på Arena Skövde finnes enklere matretter og svensk «fika». Byen har også et stort utvalg restauranter og kafeer i ulike prisklasser, og rett i nærheten av badelandet finner du Restaurang & Pizzeria Palermo - her lager de fantastisk pizza med hjertet. Er dere gira på et sted som kan by på aktiviteter, kan det vært populært å ta turen til Ten Lanes, som kan by på både bowling og shuffleboard, i tillegg til god mat. Du kan lese mer om utvalget spisesteder i Skövde her.  


Karlsborg Fästning: Spennende og morsomt for store og små

Etter et besøk på Sveriges beste badeland skal vi holde oss på det tørre element en stund, selv om innsjøen Vättern byr på mange muligheter når dere ankommer Karlsborg, en drøy halvtime fra Skövde. Den vakre byen blomstrer virkelig opp om sommeren, med et yrende båtliv, allsangkvelder og mye liv og røre på festningen.

Karlsborg ble bygd på 1800-tallet for å bli Sveriges reservehovedstad i krigstider, og innenfor murene på Vanäs Udde finner du et lite samfunn med kafeer, butikker, museum og en vakker garnisonskirke. Her finnes det aktiviteter for alle aldre.

Kjenn på spenningen på eventyrsturer nede i festningens underjordiske korridorer. Kanskje du vil prøve deg på «Jakten på den forsvunnede gullreserven», som etter en innledende 3D-filmvisning går over i en intens lagkonkurranse hvor dere sammen løser gåter og tar utfordringer. Lykkes dere med å ta dere forbi låste porter og gitter med den skumle sersjant Stålhammar i hælene?

PS! Har du vært i Arena Skövde? Ved fremvisning av kvittering fra Arena Skövde får du 20% rabatt på inngangsbilletten på Karlsborg Fästning.

Les mer om Karlsborgs Fästning her.

Familievennlig overnatting Karlsborg:

Karlsborg Camping finnes en fantastisk og langgrunn sandstrand med brygger og en stor lekeplass, som gjør området helt perfekt for barnefamilier. Her kan dere bo i en hytte som ser ut som en trestubbe. Et annet tips er å ta turen til Braxmaviken Gård like utenfor Karlsborg. Flere alternativer til overnatting i Karlsborg finner du her.

Spis godt i Karlsborg:

Inne på festningsområdet kan dere unne dere en is på Bulta-Majas Glasscafé. Flere tips til matsteder i Karlsborg finner du her.

Göta kanal: Sykle om kapp med båtene langs Göta kanal

Rundturen fortsetter til Göta kanal, en av Sveriges mest populære sykkelveier. Dere kan velge å hoppe på syklene allerede i Karlsborg, sykle til Brosundet og derfra ta båten fra Vikensnabben til Tåtorp, der kanalsyklingen starter for alvor. Men det er også en mulighet å ta bilen og starte turen lengre opp langs kanalen. Langs kanalen finnes det flere steder dere kan leie sykler og sykkelvogner.

Sykling langs Göta kanal – også kjent som Sveriges blå bånd og omtalt som årtusenets svenske byggverk – er en herlig sommeropplevelse for hele familien. Her sykler dere helt inntil vannet på en bilfri, smal grusvei som tidligere ble brukt når okser og hester trakk seilbåter gjennom kanalen.

På sommeren opplever du kanallivet på sitt aller beste, i rolig tempo og med mange interessante og lærerike destinasjoner underveis. Naviger forbi seilbåtene, se hvordan slusene fungerer, følg en av passasjerbåtene, prøv lekebåter i Norrqvarn minikanal og nyt piknik i det fri. Les mer om Göta Kanal her.

Familievennlig overnatting langs Göta kanal:

Langs Göta kanal finnes det mange overnattingsmuligheter i form av hotell, pensjonat, vandrerhjem og campinger. Bo komfortabelt på vandrerhjemmet i Hajstorp, Sjötorp eller sjekk inn i det landlige miljøet på Lugnåsberget. På Norrqvarn Hotell & Konferens kan hele familien tilbringe natten i en gammel mølle, eller hvorfor ikke ta en natt i en koselig trollstubbe eller en sopp? Se også flere overnattingsmuligheter i Töreboda og Mariestad.

Spis godt langs Göta kanal:

Når dere sykler er det viktig å fylle på med næring med jevne mellomrom. Langs kanalen finner du økologiske og lokalproduserte fristelser. Ta et stopp langs Café Visthuset, Hajstorp Slusscafé, restaurant Kajutan i Sjötorp eller Norrqvarn Hotell & Konferens. Se også flere mattips i Töreboda og Mariestad.

Läckö Slott: Besøk et ekte eventyrslott

Neste stopp på rundturen er Läckö Slott, like nord for byen Lidköping. Fra Göta kanal er det omtrent halvannen time kjøretur, og dere kan være sikker på at det var verdt bilturen når dere ser det hvite eventyrslottet fra en klippe ved Vänern.

For de modigste venter en tur gjennom mørke rom og hemmelige korridorer, samtidig som sanne historier fortelles om hekseprosesser, fengselsflukt, slaktede griser og pisking som straff. For de som vil unngå mareritt vil en mer behagelig skattejakt passe bedre, der ledetråder og gåter må løses i jakten på prinsessens skjulte halskjede.

Naturen rundt det vakre slottet er perfekt for å vandre eller padle. Besøk gjerne naturum Vänerskärgården – Victoriahuset for å få mer informasjon om naturen i området. Her kan dere dessuten gå på småkrypssafari med håver og forstørrelsesglass. Oppdag hva som svømmer i vannet hvem som gjemmer seg under steinen. Les mer om Läckö Slott her.

Familievennlig overnatting i Läckö-området:

Like ved Läckö Slott ligger naturum Vänerskärgården – Victoriahuset med hotellrom i et beroligende miljø. Det finnes også flere hoteller i Lidköping, blant annet Best Western Plus Edward Hotel og Stadshotellet Lidköping. Om dere heller ønsker å nyte campinglivet, anbefales barnevennlige Kronocamping med såkalt «eventyrgolf» og tempererte basseng. Se også flere overnattingsmuligheter i området.

Spis godt i Läckö-området:

Hvita Hjorten er en av Västsveriges aller beste restauranter og henter mye av råvarene rett fra Slottshagen ved Läckö. Restaurant Sjöboden, som du finner litt lengre ut på Kållandsö, tilbyr også god mat laget på ferske råvarer. Porselensbyen Lidköping er kjent for å ha en café i nesten hvert eneste nabolag, og pass på å besøk caféen ved Rörstrand Museum om du tar turen innom byen. Se også flere mattips i området.

Skara Sommarland: Moro for alle i Skandinavias største vannpark

Liker du også å spare det kanskje morsomste til slutt? Avslutt den flotte rundturen i Skandinavias største vannpark. Med fire millioner liter vann, tivoli og gocart-bane er Skara Sommarland en opplagt sted for familiene som liker å ha det gøy.

Her finnes både nervepirrende og latterfylte aktiviteter for hele familien: Alt fra karuseller og lekeplasser til fartsfylte vannsklier. For de som liker fart og spenning, kan det være moro å utfordre hverandre på gocart, mens de minste kan få bryne seg på elbiler i den lille «Trafikstaden». Det finnes også radiobiler for store og små, eller har du lyst på en høytsvevende eventyr på berg- og dalbanen «Tranen».

I parken finner du flere restauranter, caféer og kiosker for å gi store og små energi til mer moro. Det finnes også muligheter for å grille medbrakt mat, perfekt om dere vil avslutte en intensiv dag på et piknikteppe med utsikt over «Karpsjön». Om det fremdeles er noen i familien som ikke har fått nok, er det mulig å låne en robåt for en tur på sjøen – som har Sveriges største ansamling karpefisker. Les mer om Skara Sommarland her.

Familievennlig overnatting i Skara:

Skara Sommerlands egen camping ligger like ved siden av fornøyelsesparken, som gjør at moroa kan fortsette til langt ut på kvelden. Et stykke fra parken finner du naturskjønne Valle Campingstugor, sjarmerende Herrtorps Qvarn og den gamle militærleiren Sjöbacken Gård. Inne i Skara finner du Best Western Plus Jula Hotell & Konferens. Se også flere overnattingsmuligheter i Skara.

Spis godt i Skara:

I tillegg til vannparkens mange restauranter og cafeer anbefales et besøk til Herrtorps Qvarn. Her kan du nyte næringsrik og  lokalprodusert mat som er preget av sommerens fruktige smaker. Se også flere mattips i Skara.