Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Opplev fersk og fantastisk sjømat i Västsverige
Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

Reisetips

Västsveriges beste skalldyrsrestauranter

Er du også frelst av den fantastiske smaken av ferske skalldyr? I det kalde, friske Västerhavet finnes reker, havkreps, hummer, blåskjell og østers - og selvfølgelig fisk - i verdensklasse. I vår guide har vi funnet frem til de åtte beste skalldyrsrestaurantene i Västsverige

Den Västsvenske kysten er som en magnet, som med sine salte havsbriser, svaberg og pittorekse fiskebyer lokker til seg livsnytere og naturelskende oppdagere, men spørsmålet er om ikke den største drakraften for Västsverige er den velsmakende sjømaten som regionen tilbyr. Det lar vi deg bestemme. Her finnes det nemlig mange restauranter som kombinerer de mest smaksrike skalldyr med fantastisk utsikt, kunnskapsrikt personale og en nydelig atmosfære. 

Du er velkommen til å oppdage havets skatt! 

At alle restaurantene ligger like ved havet, er så åpenbart, at vi ikke beskriver det i guiden. 

Everts Sjöbod, Grebbestad

Med åpne armer ønsker Lars og Per Karlsson deg velkommen til Everts Sjöbod. Begge brødrene er godt kjent i området rundt Grebbestad og vet hvor de beste skaldyrene er, i blant plukker de til og med østers rett fra restaurantens egen brygge. Er du ny på Østers kan Lars lære deg alt om denne delikatessen og ikke minst hvordan de skal nytes. Han vant nemlig det Svenske mesterskapet i åpning av østers i 2017! For den ultimate opplevelsen kan du også bli med på Østerssafari.  

Musselbaren - Ljungskile og Smögen

Hjemmebakt brød, aioli og blåskjell er hovedingredienser i samtlige retter - ja, til og med julebordet byr på blåskjell - der har du Musselbaren i et blåskjellskall. Velg mellom to lokaler. Den hvite restauranten med det ikoniske klokketårnet i Ljungskile har en pittoresk innredning, mens restauranten i Smögen har et mer moderne preg, hvor du har den beste utsikten over Smögenbryggens folkeliv. 

Pensionat Styrsö Skäret, Göteborgs skjærgård

Så fort du åpner dørene til Pensionat Styrsö Skäret er det som å reise tilbake i tid. For i den familiedrevne og hjemmekoselig restauranten står alltid vertskapsparet Ola Tulldahl og Ylva Sjöberg med et smil og tar dere i mot. Matsalen er dekket opp med hvit duk, sølvbestikk, krystallglass og håndstøpte lys, og på tallerkenen serveres dagens fangst fra havets eget spisskammer. Så nære storbypulsen i Göteborg, men likevel så idyllisk og harmonisk. 

Brygghuset, Fiskebäckskil

Ekstrem kunnskap omkring skalldyr i et klassisk bohuslänsk miljø, med flott treinnredning og et virvlende båtliv utenfor vinduet, er den beste beskrivelsen av Brygghuset i Fiskebäckskil. Her samles fastboende og turister året rundt for middager og after work. Brygghuset har en gedigen whiskysamling og ble kåret til Årets Whiskykro i Sverige for andre året på rad i 2017. 

Petersons Krog, Käringön

Käringön kjennetegnes av sine granitklipper, røde sjøboder, smale gater og langstrakte brygger. Det er en levende kunstperle året rundt, men har også en fantastisk atmosfære, noe som også kan sies om Petersons Kro på nord på øya. Det serviceinnstilte personalet presenterer menyen, som domineres av retter fra havet, på svarte tavler ved bordet. Restauranten ble i 2017 kåret til Årets Hjärtekrog av White Guide. 

Grebys Hotell & Restaurang, Grebbestad

I restaurant Grebys lyse matsal tas du tilbake til da restauranten var en konserveringsfabrikk. Svarthvitt bilder med kjærlighetsbrev skrevet av Evert Taube til Siv på Otterön, og Staffan Grebys gamle gramofonspillere har fått plass i restauranten. Her får du servert skalldyr, med østers i hovedrollen, moderne anrettet og med øl fra mikrobryggerier. Kjøkkensjef Richard Karlsson deltok i 2018 i det populære svenske tv-programmet Dessertmästarna. 

Psst! Et tips er å besøke Bohuslän på vinteren, våren og høsten. Da er skalldyrene på sitt aller beste, pluss at du ikke behøver å krangle om plassen. 

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til