Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Drottningholm, Stockholm
Foto: Tove Freiij/imagebank.sweden.se

Ting å gjøre

Verdensarv i Sverige

Sverige er kjent for mange meritter, men få er klar over at Sverige er på topp 20 listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste.

UNESCO har identifisert 15 verdensarvsteder i Sverige, dette er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og fremdragende verdi for menneskeheten. Stedene som er funnet verdige å være på denne listen er i godt selskap, denne inneholder blant annet pyramidene i Egypt, Den Kinesiske Mur, Akropolis i Athen, i tillegge til mange av de største og mest kjente katedralene i verden.  

Her er en nærmere titt på de stedene i Sverige som finnes på UNESCOs verdensarvliste – fra syd til nord.

Den gamle marinebasen i Karlskrona 

Den gamle marinebasen i Karlskrona er en av de mange verdensarv stedene som befinner seg i den sørlige delen av Sverige, nærmere bestemt i Blekinge Län. Marinebasen dateres helt tilbake til 1680, og er betraktet som ett eksepsjonelt godt bevart eksempel på en Europeisk orlogsby. Her finnes ett av de få gjenværende skipsverftene i verden som var spesialdesignet for å bygge seilkrigsskip. Området inkluderer festningsanlegg og det marine skipsverftet med havn, i tillegg til den historiske byen med omkringliggende historiske installasjoner og bygninger. 

Det finnes også mange overnattingssteder i og rundt byen Karlskrona, og de fleste av dem gir en flott utsikt over sjøen og havet. Det mangler heller ikke restauranter, kafeer eller barer å velge mellom. Dette er også stedet å teste en skikkelig Svensk «fika» med alle tilhørende hjemmebakte herligheter hos Systrarna Lindqvist Cafe & Surdegsbageri.

Landbrukslandskapet i Sør Öland 

Öland er en populær sommerdestinasjon på Sveriges sørøst kyst. Her kan man også støte på medlemmer av den Svenske Kongefamilien, som har sin sommerresidens Solliden på øya. Ett stort kalksteinsplatå dominerer den sørlige delen av Öland hvor klimaet også er ganske tørt. Til tross for denne fysiske begrensningen har mennesker bodd her i over 5000 år og tilpasset livet sitt til det øya har å tilby. Dette har resultert i ett unikt landskap og kulturelle tradisjoner som eksisterer den dag i dag. I år 2000 ble dette landskapet lagt til på UNESCOs liste på grunn av de tydelige bevisene av kontinuerlig menneskelig bosetning, fra forhistorisk tid frem til i dag. Öland kan nås via en 6 kilometer lang bro fra Kalmar. En annen attraksjon som også finnes på Öland er slottet Borgholm. 

Ölands popularitet om sommeren gjør at det kan være lurt å planlegge ett besøk tidlig. Her finnes både hotell, hostell, camping og Bed & Breakfast, og for de som ankommer med egen båt finnes det også en gjestehavn. Tradisjonell Svensk mat som for eksempel “kroppkakor” får du blant annet på Arontorps restaurant.

Hansabyen Visby

Gotland, rett nord for Öland med «hovedstaden» Visby er en annen populær sommerdestinasjon i Sverige. Med aner helt tilbake til 1100 tallet er Visby en forbløffende godt bevart Hansaby med mange ruiner samt en middelaldersk ringmur komplett med sine originale tårn, som omkranser byens sentrumsområde. Verdensarven Visby er ett virkelig høydepunkt for å oppleve historie, kultur og vakre omgivelser. 

I Visby er utvalget av utmerkede restauranter så stort at det er vanskelig å velge hvor man skal spise! Men vær oppmerksom på at noen restauranter kun har åpent i høysesongen. Overnatting finnes i stort utvalg, men her er det også viktig å bestille i god tid, spesielt om du planlegger ett besøk i juli.

Grimeton Radiostasjon i Varberg 

Kanskje den mest uvanlige severdigheten på listen over verdensarvsteder i Sverige, Grimeton Radiostasjon, finner du i Varberg på vestkysten. Stasjonen ble bygget tidlig på 1920 tallet, og både bygningene, sendere, og de originale stålmastene er så godt vedlikeholdt at stasjonen ble gitt plass på listen som ett eksempel på utviklingen av telekommunikasjon. Grimeton er også det eneste overlevende eksempelet på en stor sendestasjon basert på pre-elektronisk teknologi. Man trenger ikke å være en radioentusiast for å bli fascinert av denne teknologiske tidskapselen! 

Byen Varberg er bare 9.5 kilometer fra Grimeton Radiostasjon og har ett godt utvalg av hoteller. Prøv for eksempel det staselig Varbergs Stadshotell & Asia Spa. I tillegg til hotellets restaurant finnes det mage spisesteder i Varberg . Grimeton Radiostasjon har også egen cafe - Kafé Gnistan – så du trenger ikke gå sulten fra besøket!

Helleristningene i Tanum 

De fantastiske helleristningene i Tanum er med på verdensarvlisten som et enestående eksempel på kunst fra bronsealderen og representerer et vitnesbyrd om livet i den europeiske bronsealderen. Det finnes utrolige 350 kjente helleristningsfelter fra bronsealderen i Bohuslän regionene i Västsverige, inkludert de som finnes i Vitlycke i Tanum. Beboere fra bronsealderen hugget ut bilder i de glatte steinene som det fantes så mange av i området. Vitlycke feltet er det største av disse med over 300 enkeltfigurer, blant dem det berømte «brudeparet». Her kan du følge en godt merket 6 kilometer lang løype som gir mulighet for en fascinerende utforsking av mange helleristninger og historie. 

Byen Tanum tilbyr overnatting i for eksempel Hotell Tanumshede Gestgifveri, en trivelig 1600-talls herregård, eller Tanumstrand Hotel som ligger idyllisk plassert med utsikt over havet. Du kan spise på hotellets restaurant eller på en av de nærliggende restaurantene, for eksempel Restaurang Källaren Kök & Catering.

Skogskyrkogården i Stockholm 

Skogskyrkogården i Stockholm befinner seg rett syd for byens sentrum og ble til manges overraskelse tatt inn på UNESCOs verdensarvlisten i 1994. Komiteen valgte Skogskyrkogården for dens unike 1900-talls arkitektur og landskapsdesign. Her skapte arkitektene Gunnar Asplund and Sigurd Lewerentz en ny type kirkegård som ble en sterk innflytelse på kirkegårder over hele verden. 

Kirkegården befinner seg rett syd for Stockholm sentrum i gangavstand fra metrostasjonen «Skogskyrkogården» på grønn metrolinje. Det er både en butikk og en café i besøkssenteret som befinner seg i en Gunnar Asplund-designet bygningen fra 1923.

Drottningholm slott 

Den Svenske kongefamiliens residens Drottningholm var det første stedet i Sverige som ble innlemmet på UNESCOs verdensarvliste tilbake i 1991. Slottet og de store tilhørende områdene er en populær attraksjon som befinner seg bare 10 kilometer fra sentrum av Stockholm. I tillegg til det kongelige slottet inkluderer Drottningholm også det godt bevarte hageanlegg fra forskjellige tidsepoker, i tillegg til en Kinesisk paviljong og Palass teateret. Teateret er det eneste overlevende 1700 talls teater i verden med original mekanikk og bevarte kulisser som benyttes til dags dato. Drottningholm ble valgt inn på verdensarvlisten som en representant for Europeisk arkitektur fra denne perioden. 

Om du besøker Drottningholm uten din egen piknik-kurv kan du besøke Karamellan Restaurant och Café som befinner seg nært slottets inngang, eller du kan forsøke sommer cafeen ved den Kinesiske paviljongen. Om du ønsker overnatting på ett ekte slott finner du Åkeshofs Slott bare 4,5 kilometer unna.

Birka og Hovgården 

For de som er kjent med Birka, ca. 30 kilometer vest for Stockholm på den lille øyen Björkö i innsjøen Mälaren, er det ingen overraskelse at denne arkeologiske plassen fikk sin plass på verdensarv listen. Birka og det tilhørende Hovgården komplekset ble valgt ut som et eksepsjonelt vel bevart vitnesbyrd til det handelsnettverket som ble etablert av vikingene, og i dag representerer dette stedet ett av de mest komplette handelsbosettingene for vikinger fra 800 og til 1000 tallet. Birka er lett tilgjengelig med båt fra Stockholm og Hovgården befinner seg på naboøya Adelsö som også var hovedsete til de kongelige beboerne som styrte Birka. 

Birka har både restaurant og kafé, men ingen overnattingsmuligheter utover en gjestehavn for de som ankommer med egen båt. I Stockholm finnes det alle former for overnattingstilbud. Andre avgangssteder for ferje ut til Birka er Mariefred og Strängnäs.

Engelsbergs Bruk 

Nord for Stockholm finner du Engelsbergs bruk i Ängelsberg. Stedet ble valgt ut til verdensarvlisten i 1993 som et fremragende eksempel på et innflytelsesrikt Europeisk industrikompleks fra 1600 til 1800 tallet, med både teknologi og bygninger intakt. Området inkluderer en smie, smeltehytte, frodige hager, og en herregård bygget i 1746. Det finnes håndverksbutikk og en kafé som er åpen om sommeren, noe som gjør stedet ideelt til en dagstur.   

I tillegg til kaféen på Engelsberg Bruk finnes Nya Serveringen restaurant i Ängelsberg som tilbyr hjemmelaget lunsj med utsikt over ett idyllisk vann. Det er mulig å overnatte i nærheten på Engelsbergs Pensionat, Värdshuset Engelbrekt eller Tallbacka hostel.

Falun og Kopparbergslagen 

Gruvedrift og metallproduksjon begynte i Falun så tidlig som på 900 tallet og tok slutt 11 århundrer senere, i 1992. Driften i Falun hadde stor innflytelse på gruvedriftsteknologi over hele verden. Autentiske bygninger, industrilandskap, og tilhørende utstyr kom på verdensarvlisten som et godt bevart eksempel på gruvetradisjoner og industri. Besøkende kan oppleve en stor åpen gruve i tillegg til gruveganger hele 67 meter under bakken, disse daterer seg helt tilbake til 1600 tallet. Det finnes også ett gruvemuseum med en interaktiv presentasjon og film som beskriver hele historien til gruveområdet. 

Sentralt på området finnes det ett Bed & Breakfast i en bygning tilbake fra 1700 tallet, her tilbyr halvparten av rommene fantastisk utsikt rett til den åpne gruven. Det er også flere kafeer og restauranter i de historiske bygningene på gruveområdet.

Gårdsbygningene i Hälsingland 

Syv gårdsbygninger i Hälsingland, i sentrale øst Sverige, befinner seg spredt i ett område på 100 kilometer. Dette er vakkert dekorerte gårdsbygninger i tre som dateres tilbake til 1800 tallet. Disse ble satt på verdensarv listen da de representerer en folkekunst tradisjon med rikt utformede og dekorerte hus, som reflekterte rikdom og sosial status for vanlige bønder som bygde dem. Interiøret i husene er rikt detaljert og inkluderer veggmalerier og sjablongmalerier, de såkalte «Hälsingemålingerna». De fleste av gårdshusene er i dag i privat eie men det arrangeres guidede turer gjennom besøkssenteret. 

Erik-Anders gårdshus i Asta har fem rom med bad og dusj for de som ønsker en overnatting i ett ekte verdensarv gårdshus! Her finnes også en kafé med både innendørs og utendørs servering. Ystegårn Café & Bistro har også tilgjengelig Bed & Breakfast. Datert tilbake til 1700 tallet er dette ett fantastisk sted for å oppleve kultur og historie på nært hold.

Gammelstad kirkeby, Luleå 

Byen Luleå i nord-Sverige startet som ett lite handelssted omkring en kirke, før den vokste seg til å bli en by, som deretter ble flyttet til stedet som er Luleå i dag, på 1600 tallet. Til tross for flyttingen ble den gamle kirkebyen «Gammelstad» værende og beholdt intakt. I dag er dette Sveriges største og best bevarte kirkeby, med mer enn 400 hytter, en middelalderkirke, og en rekke historisk verdifulle bygninger. De klassiske røde hyttene ble brukt av bønder fra de omkringliggende områdene når de trengte overnatting i forbindelse med kirkebesøk, menighetsmøter, eller deltok på markeder eller andre aktiviteter. Her kan besøkende delta på guidede turer, eller leie en lydguide for et dypere dykk inn i det svenske livet på 1600-tallet. 

Dagens Luleå, som ligger 10 kilometer fra Gammelstad, har ett stort utvalg av hoteller og restauranter å velge mellom. Hvis landlige omgivelser er å foretrekke anbefales Sunderby Hotell & Konferens, bare 6 kilometer fra Gammelstad kirkeby.

Höga kusten/Kvarkens skjærgård 

Sverige mangler ikke vakre naturlandskaper, men Höga Kusten er det eneste av dem som har blitt en verdensarv. Höga Kusten er den nordlige kyststripen i Botnviken med den tilhørende skjærgården, og på andre siden av bukten fortsetter også den Finske delen av kystlinjen Kvarken. Det unike landskapet er ett resultat av den siste istiden, hvor isens bortgang har ført til at landskapet hever seg. Dermed dukket det unike mangfoldet av flere tusen skjær og øyer, grunne viker og steinsletter opp. Stedet ble valgt som en verdensarv på grunn av eksepsjonell geologisk verdi, kombinert med den unike kombinasjonen av fjell, skog og sjø. 

Höga Kusten har alt fra luksushoteller til hosteller og campinghytter å tilby tilreisende. Her er det bare å velge hva som passer smak og budsjett best. Det samme gjelder utvalget av spisesteder, her finnes ett utall puber, restauranter, kafeer og ikke minst mange matbutikker med lokale spesialiteter. Handler du inn mat i en av de mange lokale spesialbutikkene er det ett glimrende utgangspunkt for å lage en piknik kurv å ta med ut i den vakre naturen.

Laponia i Svenske Lappland 

Laponia, i Svenske Lappland, ble ett verdensarvs område basert på den unike kulturen og naturen. Laponia er Europas største sammenhengende naturlandskap med nesten uberørt natur og i tillegg er det ett Samisk naturlandskap, hvor det finnes spor av menneskelig virksomhet gjennom flere tusen år. Spesielt er forfedrenes tradisjon basert på forflytning av reinsdyrflokkene etter årstid, noe som praktiseres til dags dato og viser hvordan denne tradisjonen fortsetter også i vår egen tid. 

Stora Sjöfallet nasjonalpark, med hotell, leiligheter, camping og restaurant er den eneste kommersielle overnattingsmuligheten i denne verdensarven. Så utover dette alternativet bør turen forberedes for camping eller baseres på overnatting i enkle campinghytter med medbragt mat. Det er mange flere overnatting- og restaurant muligheter i de nærliggende byene Jokkmokk, Gällivare og Jukkasjärvi.

Struves Meridianbue 

Struves Meridianbue befinner seg i Nord Sverige, men strekker seg fra Hammerfest i Norge og hele veien til Svartehavet, totalt gjennom 10 land. Meridianbuen representerer et gigantisk oppmålingsarbeid som ble gjennomført gjennom 39 år fra 1816 til 1855 for å endelig bestemme jordklodens form og størrelse. Det var den tyske Astronomen Wilhelm von Struve som hadde ansvaret for prosjektet, og 7 av de totalt 265 landemerkene eller målestasjonene befinner seg i Sverige, og fire av disse (Kiruna, Pajala, Övertorneå og Haparanda) utgjør i dag den Svenske delen av denne verdensarven. 

Det finnes restauranter og overnattingsmuligheter i Kiruna, Pajala, Övertorneå og Haparanda, hvor Struves Meridianbues geopunkter befinner seg. Det største av disse fire stedene er Kiruna.