Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Bohuslän, Västsverige
Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Ting å gjøre

Vinterpadling i Västsverige

Selv om vinteren er her trenger du ikke å legge fra deg kajakken. Vakre Västsverige kan by på fantastisk vinterpadling i de kalde månedene som vil gi en fornøyelse for alle sansene. Lav sol, snøkledde holmer og rolig dyreliv gir den komplette kajakkopplevelsen som vil stå sterkt i minne.

Vinterpadling åpner opp for en ny opplevelse av naturen og det vakre landskapet i Västsverige, og du får se kystkulturen fra en helt annen side enn hva man ser når det er høysesong om sommeren. Kysten er reine perlebeltet når det kommer til skjærgårder, og det er ikke uten grunn at CNN har listet kysten i Bohuslän som et av verdens ti vakreste naturområder!


Et padleeventyr utenom det vanlige

Skjærgårdsidyllen Grebbestad er en populær destinasjon for de som elsker å padle i sjøen. Det lille tettstedet er mest besøkt om sommeren, men dette er også den mest levende av kystbyene ellers i året. Med gamle naust og brygger i ryggen er det bare å ta årene fatt og utforske hva skjærgården har å by på. Området er like bra for nybegynnere som for erfarne padlere, og det er oversiktlig og lett å ta seg fram mellom øyer og skjær. I Grebbestad har du også flere kajakkutleiere som tilbyr både utleie av utstyr, guide og tips fra instruktører når du skal ut i det kalde vinterværet.

Vest for Fjällbacka, et stykke ut i havet, ligger naturreservatet Väderöarna. Dette er et eldorado for padlere med over 400 holmer og øyer. Her finner du store bestander av sel, og det er lett å navigere seg rundt i kajakk mens du nyter vinterværet og skjærgårdslandskapet. Den nordlige delen av Väderöarna er om sommeren mye brukt av båtfolket, men når høsten og vinteren kommer vil du ha hele havet for deg selv. Øyen Storö er et paradis for friluftsmennesker og et perfekt utgangspunkt når du skal padle, og her ligger Väderöarnas Värdshus. Her har du også mulighet til å ta en pause på land for å besøke en gammel fyrstasjon eller gå på de vakre turstiene for å strekke litt på beina.  

Kosterhavets Maritime Nasjonalpark strekker seg fra Ursholmen i sør til Saltholmen i nord, og her myldrer det av små øyer og holmer, dype bukter og strender som bør utforskes. Dette havområdet er Sveriges mest artsrike område med over 6 000 arter av dyr og sjøvekster under havoverflaten. Er du heldig kan du se alt fra koraller og svampdyr, til sel og niser. Kosterøyene, som ligger rett utenfor Strömstad, er en del av Kosterhavets Nasjonalpark og er et ettertraktet reisemål for padlere. Rundt Arholmen har du mange morsomme passasjer du kan padle deg gjennom, mens området rundt Ursholmen er mer for den erfarne padleren. Her er en del av området åpent ut mot havet og kan by på urolig farvann og gjemte steiner.

Bloggeren Elisabeth har besøkt skjærgården utenfor Grebbestad. På filmen prøver hun selv å vinterpadla! Les mer om turen på globetrotterelisa.com.

Øyer fylt med dyreliv

Øyene langs kysten er også av stor interesse for både fugleelskere og naturglade mennesker. De fleste øyene i området er fugle- og naturreservater, så vis vaktsomhet. I farvannet mellom øyene kan man finne masse sel både lekende i vann, eller avslappende på land. En rekke fugler hekker også ved kysten, blant annet ærfugl, hegre, svane og storskarven er ofte å se her ute ved havet. Før du vet ordet av kan en nysgjerrig sel dukke opp rett ved kajakken din og hilse på deg.

En værstyrt kajakktur

På vinteren ligger båtene rolig i havnen, så du kan uforstyrret ture avgårde ut blant holmer og skjær med kajakken din. Hvordan padleopplevelse du ønsker avhenger av hvilken dag du velger å dra ut på, i forhold til værmeldingen.

På en vindstille vinterdag med lav sol kan du oppleve et speilblankt hav. Uten værstøy vil du også lettere komme nær dyrene og naturen, og med skjærgården i ryggen er det bare å utforske hva Västsveriges kyst har å by på. Pakk godt med mat og drikke, og husk å kle deg i ull for å holde på varmen når du seiler rolig avgårde.

Padling mellom øyene kan imidlertid være svært utsatt. Velger du en dag der vinden har tatt seg opp og havet er urolig vil du få en ekstrem, rå og helt utestående følelsen av å være ett med naturen på vinterstiden. Sterk vind, bølger og ruskevære vil virke forfriskende på både sjel og kropp.

Synes du det høres farlig og kaldt ut? Det er ingen grunn til å bekymre seg for verken kulde eller sikkerhet. Tilbud om guider og veiledning fra erfarne instruktører er å finne langs hele kysten, og de sørger for at du er trygg uansett utflukt og utfordring på turen. Du får også mulighet til å leie alt av utstyr du måtte trenge for å håndtere en kald utflukt på vannet. Nøkkelordet er å kle seg godt, og lytte til erfarne instruktører.

Sov godt langs Svenskekysten

Er du av typen som liker å forholde deg til naturen er mulighetene mange for å kunne sette opp telt i de ulike skjærgårdene. Om vinteren kan det bys på minusgrader, men det er ingen hindring så lenge man pakker seg godt inn.

Om du heller vil inn i varmen finnes det et hav av ulike hotell, hytter og vandrerhjem, du kan bo på mens du er på padleferie i Västsverige.

På hotellet TanumStrand sover du godt i et hotellrom med utsikt over havet. Hvis du bestiller en hytte, har du alltid din egen uteplass og bor nært sjøen, restauranten og svømmebassenget.

Et perfekt sted for å søke ly for natten mens du venter på neste padledag er Everts Sjöbod. Beliggenheten er helt perfekt, og rett utenfor døren finner du bryggen og havet.

I Srömstad har du også flere gode overnattingsmuligheter. Strömstad Spa byr på flotte hotellrom og en fantastisk spaavdeling. På Lagunen Camping, som er åpent hele året, kan du bo rett ved havet i campinghytte, på vandrerhjem, i bobil eller i egen campingvogn. I Strømstad ligger også Laholmen hotell. Fra hotellet kan du padle rett ut i skjærgården og når du kommer tilbake kan nyte et bedre måltid i restauranten. 

Ønsker du å bo nære Koster er det nyrenoverte hotellet Kostergården et perfekt utgangspunkt for et deilig opphold. 

Fem tips for kajakkpadling på vestkysten:

  • Månedene fra august til desember er perfekt for kajakkpadling, da du får hele kysten for deg selv. November og desember byr på stille naturopplevelser fra vannoverflaten, og så lenge du kler deg godt er ingen dag for kald for en tur.
  • Husk å ta med vann! Ta med mer enn du tror du trenger, det er viktig å ha nok å drikke på.
  • Få anbefalinger og lytt til erfarne instruktører! De vet som oftest hvor de fineste områdene for padling er.
  • Husk at det finnes reservat på noen av øyene langs kysten. Noen ganger på året er det forbudt å ta seg i land på enkelte øyer, av hensyn til dyreriket.
  • Havet er et veldig utsatt sted for sola, og selv om det ikke er varmt kan du fort bli solbrent på vinteren. Beskytt huden mot solskinn med både solkrem og klær.

God vinterpadling!

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til