Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Visby Ringmur, Gotland
Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Svenske ikon

Verdensarven Visby

Visby er den lille byen med alle fordeler en storby har; underholdning, aktiviteter og shopping. Alt innenfor gåavstand. Det vrimler av bra steder du kan bo, mye fint du kan finne på og alt i et veldig hyggelig miljø.

Rundt år 1360 var Visby på Gotland en av kronjuvelene blant Hansabyene, den var rik og hadde en lys fremtid som handelsby. Varer fra hele verden ble byttet, kjøpt og solgt innenfor de 3,5 km lange bymurene som omringer de gamle steinhusene og kirkene innenfor. Denne delen av Visby står på UNESCOs liste over Verdensarv på grunn av sin unike kulturelle verdi.Hansastaden Visby har over 200 sjarmerende steinhus fra middelalderen.

I sommermånedene bobler byen av liv og røre, og forretningene holder søndagsåpent for shoppinglystne. Attraksjoner du ikke vil gå glipp, er Botaniska Trädgården, byens eldste kvartal Fiskargänd, Gotlands Konstmuseum og selve bymuren. Sistnevnte er Nord-Europas best bevarte!

Kunstnere, forfattere og filmregissører lar seg lett inspirere av den gotlandske naturen. I dag bruker mange av dem naturlig materiale fra øya, som kalkstein, betong og trevirke, i sine arbeider. Filmregissør Ingmar Bergman tilbragte store deler av livet sitt på Gotland, og han skrøt mye av den behagelige stemningen du møter på øya.

Hvert år den første uken i august måned feires Visbys storslagne fortid med en Middelalderuke. Da arrangeres fekteturnering, teater, musikkarrangement og et middelalder-marked. På denne tiden av året er byens gater fylt med boder, selgere, gjøglere og musikanter fra Hansaperioden.

Og gjennom hele sommeren er det yrende liv i Visby med massevis av kafeer, spisesteder og nattklubber fylt av svenske og utenlandske båtmennesker. I sentrum serveres safranpannekaker på Café och butik Milagro ved Stora torget, og på Visby Glass Hamnen og Visby Glass Hästgatan står ungene klistret til vinduene med øyne så store som tinntallerkener og ser på mens kokkene lager hjemmelaget is.

Les mer om Gotland og alt du kan finne på, på Destination Gotland sin nettside her.